Te hogyan rendszerezed a textiljeidet? | baniko műhelye

Te hogyan rendszerezed a textiljeidet?

Veled is előfordult már, hogy megvettél egy anyagot, hogy majd varrsz belőle valamit, de nem jutottál hozzá, s később már nem emlékeztél, hogy valójában honnan is származott az a textil? Akkor egy cipőben járunk! Én a "suszter cipője..." eset vagyok: szeretek magamnak is szép méterárukat begyűjteni, aztán idő hiányában nem készül el a szoknya, nadrág, gyerekeknek ruha stb., s csak áll az anyag a szekrényben. Később pedig már fogalmam sincs, hogy hol vettem a textilek többségét. Azonban körülbelül egy fél évvel ezelőtt meguntam ezt, s nekiálltam rendszerezni őket. Hogy hogyan? Ezt fogom megmutatni Neked, ráadásul készítettem Neked ehhez egy ingyen letölthető segédletet is!

Ha követed a blogomat, akkor tudod, hogy lassan már 10 éve szerelmes vagyok az amerikai designer anyagokba. Imádom ezeket a meseszép, színes, vidám textileket. Teljesen más érzés velük dolgozni. Ráadásul számos előnyük is akad: kiváló szín-, forma- és mérettartóak. De azért nem mind arany, ami fénylik. Természetesen hátránya is akad: drága és "csak" 110 cm széles. Ebből kifolyólag több textil szükséges mondjuk egy felnőtt ruhadarabhoz, ezáltal drágább lesz a ruhád, cserébe viszont tartósságot kapsz, és az sem baj, ha fekete-fehér az anyagod. Tuti biztos lehetsz benne, hogy nem fogja meg egymást a két szín. Ugye milyen jól hangzik?

Bevallom őszintén, hogy ezeket az anyagokat beavatni sem szükségesek, de ha szereted a friss illatú textileket, ártani nem ár nekik. Max. 30-40 fokos mosást javasolnak a gyártók, s max. egy pontos vasaló használatát. Természetesen az összes többi anyagomat én is beavatom az első használat előtt. 

Nézzük milyen információk lehetnek fontosak számodra, ha a jövőben is szeretnéd tudni, honnan származott az adott textil? Először is nem árt tudni:

  • Az anyag nevét. Mivel én sokszor használok designer textilt, ezért én szeretem feltüntetni a gyártót, a kollekciót és azon belül is az adott anyag nevét. Sajnos a hazai méteráruboltok nem igazán forgalmaznak ilyen gyönyörűséges anyagokat, de azért japán, indonéz, német, cseh anyagok között is találhatunk szépségeket.
  • Hol vetted az anyagot? Nem kérdéses miért van rá szükséged. Ha elfogy, tudd hová kell visszatérned.
  • Mennyibe került? Azt hiszem, ez sem szorul magyarázatra.
  • Mikor? Ezt sem árt feljegyezni, mivel nem biztos, hogy egy 2 évvel ezelőtt vásárolt anyagot még meg tudsz találni abban a boltban, ahol vetted.
  • Milyen széles az anyag és mennyit vettünk belőle? Ez az információ a szabásnál lesz érdekes, amit persze már azelőtt tudnod kell, hogy elindulnál vásárolni.
  • Milyen az anyagösszetétele? Nem minden ruhadarabot lehet minden anyagból megvarrni. Ezért nem árt ismerni picit az anyagokat, s ennek függvényében választani ki az adott ruhadarabhoz a leginkább passzoló textilt.
  • És hogyan kell az adott méterárut és a belőle készült ruhát kezelni? Szerintem ez sem szorul magyarázatra. Biztos Te is jártál már úgy, hogy összement az anyag, mert magasabb hőfokon mostad, mint megengedett lett volna, s így mondjuk rövidebb lett az ujja stb.  

Kihagytam valamit? Ha igen, írd meg nekem hozzászólásban, s javítom a táblázatot. A fenti információk birtokában már Te is tudod rendszerezni az anyagaidat. A hozzá való táblázatos segítséget pedig a képre kattintva ingyenesen letöltheted.

Most már csak az a kérdés, hogy tudsz ezekhez az információhoz hozzájutni? Erre is nagyon egyszerű a válaszom: kérdezd meg a méteráruboltban, s jegyezd fel magadnak (jegyzetfüzetbe, mobilodba stb.). Vagy, ha megengedik, akkor fotózd le azt a kis címkét, ami rajta van a hengerbe feltekert méterárun. De egyébként a boltban kéne kapnod egy kis tájékoztatót az anyag összetételéről és kezeléséről is.  Ha elfelejtik odaadni, bátran kérdezz erre is rá. Ha pedig internetről vásárolod az anyagokat, akkor ott kell szerepelnie az oldalon.

Ha minden információd megvan, nézzük meg, milyen eszközökre lesz még szükséged a rendszerezéshez:

Most már csak tényleg annyi a dolgod, hogy minden textilből kivágsz egy kb. 5x5 cm-es anyagot, s beragasztod vagy odatűzöd a megfelelő helyre, s kitöltöd a hozzá tartozó információkat. Ugye, hogy milyen egyszerű?

És ha már ennyit beszéltünk róla, megmutatom, hogy milyen az én textilrendező dossziém. Jobb oldalon láthatod a saját verziómat, a bal oldalon pedig, amit már a tapasztalataim alapján átrendezve Neked készítettem. Persze közel sem tökéletes, mert így 10 év távlatából nem emlékszem minden anyag nevére vagy beszerzési helyére. Viszont sokkal egyszerűbb átlátni ezt a rengeteg anyagot, s ha eszembe jut valami, egyszerűen csak átlapozom, s kiválasztom a megfelelő textilt.

Nekem már ilyen sok lap van a textilrendező-dossziémban.

És még ennyi anyag vár a sorára türelemmel:

Ha többet is szeretnél tudni az amerikai designer textileket gyártó textilmanufaktúrákról, olvasd el kedvenceimet a Design Hétfő sorozatomban:

Riley Blake Desings

Robert Kaufman Fabrics

Michael Miller Fabrics

Amy Butler Design

Tilda világa

Örömmel és mosollyal teli alkotást kívánok!

B.Anikó

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: