Téli madáretetés | baniko műhelye

Téli madáretetés

Azt már a gyerekeknek az oviban megtanítják, hogy a madarak többsége ősszel melegebb éghajlatra (pl. Afrikába) költözik, ott töltik a telet, s csak tavasszal térnek vissza. Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert az óvodánkban havonta van madárovis foglalkozás. Ez többnyire benti vetítést jelent, de sokszor mennek kirándulni is a gyerekek. Tavaly volt pl. gyűrűzés az udvaron, ill. most januárban is ellátogatnak a Margit-szigetre sirályt etetni. No de visszatérve a költöző madarakra (amiről már szintén volt szó egy ősz eleji foglalkozáson), a fehér gólya például már nyár végén útra kél, s novemberre-decemberre érkezik meg Afrikába, kb. 10.000 km-t tesz meg évente kétszer. Természetesen vannak olyan madarak is, akik nem mennek ilyen messzire, s megelégszenek egy enyhébb klímával is. Arról azonban már kevesen tudnak, hogy a nálunk zordabb időjárási klímájú országokból pedig éppen hozzánk jönnek madarak, s nálunk vészelik át a telet. A költözés egyik oka, hogy egyre kevesebb élelmet találnak, ill. csökken a nappalok hossza, ami hatással van a madarak hormonális egyensúlyára. Ill. a madarak számára az ősz és a tél a költés utáni pihenési időszak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint már a korai fagyok (november) megjelenésével el lehet kezdeni gondoskodni az itthon maradt madarak etetéséről, mely nagy könnyebbséget és biztonságot jelent számukra. Fontos azonban, hogy folyamatosan ellenőrizzük, hogy van-e az etetőben, a fára felakasztva elegendő élelem nekik, mert ezeknek az apró testű madárkáknak (pl. cinke, pinty, fekete rigó, seregély, vörösbegy, ökörszem stb.) sokszor csak annyi energiájuk marad, hogy átvészeljék a hidet éjszakát. Ha másnap nem találnak a megszokott helyen táplálékot, akár el is pusztulhatnak.

Mivel etessük?

  • olajos magvakkal (Legjobb erre a nem sózott, nem pirított, fekete napraforgómag, amit keverhetünk apróbb magokkal is, mint pl. kölessel. Emellett jó még a dió, mogyoró, földi mogyoró, pisztácia is, de természetesen ezek is natúr módon.)
  • állati zsiradékkal (Nem sós, kifőzött szalonna; faggyú, vaj,  ill. ma már egyre több helyen lehet kapni cinkegolyót is - mi is vettünk ilyet. A megmaradt cinkegolyó, zacskózva mélyhűtőben eltartható a következő etetési időszakig.)
  • gyümölccsel (Elsősorban almával, melyet csak egyszerűen szúrjunk fel az ágra.) 

Mit ne adjunk a madaraknak?

Soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják (a vízi madarak: hattyúk, récék, libák számára az alkalmi kenyérfogyasztás nem jelent egészségügyi problémát).

Meddig etessük őket?

Tavasztól már ne etessük őket, mert elvonjuk őket a rovarfogyasztástól. Sok magevő madár a fiókáit is rovarokkal eteti. Tartsatok velem következő alkalommal is, amikor is megmutatom, hogy mi milyen madáreleséget készítettünk itthon hétvégén a gyerekekkel.

Forrás:

 Fotó:

  • dan/FreeDigitalPhotos.net jóvóltából

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: