Tengerre, hölgyek! A matrózcsík nem úszik ki a divatból | baniko műhelye

Tengerre, hölgyek! A matrózcsík nem úszik ki a divatból

Tegnap az orvostól hazafelé Bogival betértünk egy használt gyerekruha üzletbe. Imádom ezt a boltot! Gyönyörű ruhákat árulnak, s mindig csorgatom a nyálam, mert az egész kínálatot meg tudnám venni, ill. szívesen dolgoznék ilyen helyen. Szóval a jövő heti ballagásra kerestünk ruhát a leányzónak. Találtunk is egy gyönyörű pliszírozott szoknyarészű, fekete-fehér pöttyös csodát, amiben ott illegett-billegett Bogi a tükör előtt. Még a nadrágját és a zokniját!!! is levette a próbához. Sőt! A két copfját is kibontotta. :-) Amíg Bogi a tükörben csodálta magát, addig én körülnéztem. 

Már korábban is feltűnt, hogy idén nagyon sok sötétkék-piros-fehér kollekció, kis ruhácska volt kint a kirakatban. Mindig megcsodáltam. Most is tele volt az üzlet ezekkel a színkombinációjú ruhákkal. Fürdőruhából még életemben nem láttam ennyi félét ebben a tengerész stílusban. 

Matróz stílusú gyerek fürdőruhák

Ez adta az ötletet mai témánkhoz, hogy utánanézzünk honnan is ered a matróz vagy tengerész stílus.

A francia Haditengerészet tagjai viseltek először matrózcsíkos ruhát a 19. században. Kezdetben azért varrták a csíkokat a ruhák hátára, mert kék-fehér színeket viselve sokkal könnyebb volt észrevenni a vízbe pottyant matrózokat.

A következő évszázadban bebizonyosodott, hogy csodás egyszerűsége és sokrétű felhasználhatósága révén a minta önmagában is nagy „túlélő”. Az eredeti, breton csíkozású póló Coco Chanelnek köszönhetően robbant be a kifutókra: az ominózus 1917-es divatbemutatót követően futótűzként terjedt a divatja. Legendák rajongtak érte, mint például Pablo Picasso, BrigitteBardot, Marilyn Monroe, Andy Warhol, Jean-Paul Gaultier és AudreyHepburn.

 Coco Chanel csíkos felsője 1917-ből

Pablo Picasso

A kényelmes és sportosan elegáns tengerészstílust olyan „nagyok” tartják folyamatosan a divat élvonalában, mint Tommy Hilfiger vagy Ralph Lauren, és nem egy „nauticalstyle” kiegészítőt és ruhadarabot tervezett már a Louis Vuitton és a Chanel divatház sem. A matrózstílus rendre visszatér a nyári trendek körébe, melyet piros-kék-fehér csíkos-, illetve vasmacska mintázatú  darabok variálásával tettek izgalmasabbá az idők folyamán. Mindehhez fehér szoknyát, blézert és vászonnadrágot társítva máris megalapoztuk tengerész stílusunkat!

Polyvore

Nektek van tengerész stílusú ruhadarabotok a szekrényben? Szeretitek ezt a stílust?

Szöveg forrása:

fashiondays.hu

cosmopolitan.hu 

global.ralphlauren.com

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: