A textil „felvirágzása” | baniko műhelye

A textil „felvirágzása”

Szeretjük a virágokat, mióta világ a világ. Szeretjük magunkat virágokkal körülvenni: kertjeinkben, lakásainkban vagy éppenséggel ruháinkon virágmintákkal. Bevallom, én is szeretem a virágmintás designer anyagokat, ezért is kértem meg Juditot, hogy nézzen utána a virágminta eredetének:

A nyomott virágmintás anyagok már több száz évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendtek. A minta alapvetően keletről és Ázsiából származik, és kereskedők révén jutott Európába, ahol eleinte nagyon magas áron kínálták ezeket a textileket. Japánban előszeretettel használták a krizantémot, melyet a nap szimbólumaként tartottak számon, ezáltal ez a virág is a királyi család jelképe lett. Kínában szintén kedvelték a virágokat: a bazsarózsát és a főnix madarat is a király virágának és madarának tartották. A lótuszvirág szintén egy fontos szimbólum volt Kínában. India, mely szintén híres gyönyörű virágmintás textiljeiről, volt az összekötő "kapocs" kelet és nyugat közt.

Japán kimonó 1920-ból

Japán kimonó 1920-ból (kézzel készült, krizantém szimbólummal)

Élénk színű, szőtt, kínai brokát

Élénk színű, szőtt, kínai brokát

Indiai chintz

Indiai virágos vászon

18. századi indiai festett vászonkabát és sál, európai mázas nyomtatott pamut szoknyával

A drága portékát azonban csak kevesek engedhették meg maguknak, így a virágos kelme egy jó ideig státuszszimbólumnak számított. A késő középkorban olasz kereskedők oszmán textilgyárosoktól szereztek s hoztak be virágmintás, fényűző szőtteseket Európába. Olasz takácsok aztán megpróbálták lemásolni ezeket a szöveteket: az „után gyártott”, korai mintázatok elég „nehézkesek”, túldíszítettek voltak.

A korszak egyik legelterjedtebb virágmintás anyaga a pamutvászon lett, mely Indiából indult világhódító útjára brit és holland kereskedőkön keresztül. Azonban ez is méregdrága árunak számított és mindaddig tiltólistára is tettek Angliában, amíg ott valahogyan rá nem jöttek arra, hogyan tudják maguk is előállítani az ilyesfajta textilt, lényegesen olcsóbban. A nagy áttörést a 19. század ipari forradalma hozta meg, mely robbanásszerű fejlődést hozott a textilgyártásban is. A gépi nyomású, többek közt virágmintás anyagok is elárasztották a polcokat, melyhez ettől fogva már nem volt kiváltság hozzájutni.

Végezetül pedig egy kis ízelítő virágmintás babaruhámból:

Forrás: http://startupfashion.com/fashion-archives-floral-fabrics

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: