Ugye Te sem úgy gondolod, hogy a plüssállatok csak porfogók? Íme 18 tipp, amit eljátszhattok velük. | baniko műhelye

Ugye Te sem úgy gondolod, hogy a plüssállatok csak porfogók? Íme 18 tipp, amit eljátszhattok velük.

A gyerekek imádják a plüssállatokat, mert cukik, szőrösek, puhák és hozzájuk lehet bújni. A cukiságon túl azonban kiválóan alkalmasak arra, hogy a 2-7 éves korosztály fő játéktevékenységének, a szerepjátéknak az aktív részesei legyenek. A mostani bejegyzésben 18 tippet adunk arra vonatkozóan, hogy mit játszhattok el a plüssökkel. A cikk elolvasása után remélem Te sem csak porfogóként gondolsz rájuk.
 

Kislány és a cuki plüssmackója

 

A szerepjáték fontossága

  • A szerepjáték is -  mint a játék egy fajtája -, a tapasztalatszerzés egyik módja, levezeti a felhalmozott energiákat, örömszerzés, egy aktív tevékenység.
  • A játék során a gyermek átveszi azok szerepét, akiktől függ, akik hatással vannak rá: a szülők, az óvónénik, a felnőttek, a nagyobb testvérek. Ezeket a szerepeket vagy szereprendszereket beépíti saját viselkedésébe.
  • A játék során megoldási módokat kaphat bizonyos élethelyzetekben való viselkedésre, megnyugodhat, kiélheti szorongásait, problémáit, és újraélheti kellemes élményeit.
  • A szerepjáték segít feldolgozni az őt ért élményeket, játék közben levezetni a feszültségét.

 

A szerepjáték a gyermek életkorának megfelelően változik

A szerepjáték során kezdetben csak egy-egy elem jelenik meg: fésülgeti, eteti a babáját, autót tologat, ezekbe beleszővi saját érzéseit, gondolatait.

 

Autótologatás, mint egyfajta szerepjáték

Szerepjáték - autótologatás


Ahogy növekszik, már szerepet oszt magára, ő lesz az anyuka, aki, megfésüli, elringatja, majd megeteti a babáját. Itt még véletlenszerűek ezek a jelenetek. A szerepjáték akkor teljesedik ki, amikor cselekvéssorokat játszik el: előkészíti az edényeket, megfőzi az ebédet, megeteti a babáját.
Még magasabb szint, amikor a szerepek kiosztásakor elfogadja azt a szerepet, amit ráosztanak, azaz együttműködik a játékban. 2-7 éves kor között ez a gyerekek fő játéktevékenysége. 7 éves kor után már inkább a szabályjátékok dominálnak.

 

Hogyan segít a szerepjátékban a plüssállat?

Szerepjáték során hasonmásokat, képzeletbeli játszótársakat teremt a gyerek, ezek a képzeletbeli játszótársak lehetnek a plüssállatok.

Mi az, ami nálatok örökös veszekedés forrása? Mi az, amitől fél a gyereked? Problémák vannak az oviban?

Vegyétek elő a plüssjátékokat és játsszátok el ezeket a helyzeteket.

 

Hogyan kezdj bele?

Hívd a gyermekedet, játszatok együtt a plüsökkel! Vagy csak vegyél ki egy-két plüssfigurát a helyéről és szólaltasd meg őket:

  • Gyere, kismackó ideje fürödni!

  • Nem, nem akarok menni!

Itt már biztos a gyereked is bekapcsolódik. Add oda neki azt a figurát, amit gondolsz, de az is lehet, hogy ő választ, kivel szeretne lenni.

 

Témaötletek a szerepjátékhoz

Íme 18 olyan téma, amit Ti is eljátszhattok otthon a plüssállatokkal.
 

Vendégségben - szerepjáték a plüssökkel

 

  1. Vendégség

  2. A plüssállatokkal kibővítheted a társaságot, ők lehetnek a vendégek. Ilyen szerepjátékban sokszor elhangzik a kérem és a köszönöm. Különféle udvariassági, figyelmességi formulákat taníthatsz a gyermekednek.

  3. Utazás a buszon, metrón, villamoson

  4. Játszótéren
    Itt szóba kerülhet, hogyan játszunk biztonságosan, mit csináljunk, ha valaki elveszi a homokólapátunkat.

  5. Fürdés, fogmosás

  6. Születésnapi buli
    A gyermeked biztos nagyon fogja élvezni, ha újra élheti a szülinapját: a tortát, az ajándékokat, a gyertyafújást!

  7. Ovis élet
    Mi történt ma az oviban? Erre a kérdésre sokszor nem kapunk választ, de egy ovis nap eljátszása során sok mindent megtudhatsz arról, milyen is volt a gyereked napja.

  8. Veszélyes helyzetek
    Miért veszélyes, ha kiszalad az útra. Mit tegyen, ha elveszik? Ne álljon szóba idegenekkel!

  9. Olyan helyzetek, amiben a gyereked nagyon szeret lenni.
    Fontos az is, hogy újra átéljen olyan helyzeteket, amik jó érzéssel töltik el!

  10. Segíteni otthon anyának, apának.

  11. Orvosnál, fogorvosnál, oltást kap
    Én minden oltás, éves státuszvizsgálat előtt szoktam ilyen témában játszani a gyerekekkel.
     

Orvosnál - szerepjáték a plüss-sel

Komolyabb szerepjáték - utánzás

  1. Fodrásznál
    A lányom feje érzékeny terület, így sokáig én vágtam a haját. Amíg kisebb volt, többször eljátszottuk, hogy valamelyik plüss fodrászhoz megy. Apró részletességgel eljátszottuk, mi fog ott történni. A maci ilyeneket mondott:
    - Félek, hogy fájni fog, félek, hogy belevágsz a fülembe!

  2. Szobatisztaság

    Ez, gondolom mindenkinél nagy dilemma: mikortól, hogyan? Nekünk van egy plüsskutyánk. Ő itt Bili. Azért kapta ezt a nevet, mert a lányom első bilijében lakott. Mindig oda ültettem a bilire. Akkor kezdtünk vele ismerkedni. Néha eljátszottuk, hogy Bili pisil vagy kakil a bilibe és jókat nevetgéltünk. Aztán egyszer a lányom is ki akarta próbálni a bilit.

    Bili a plüsskutya
     

  3. Kistestvér születik, testvérféltékenység


    Testvérféltékenységre is jó a plüssállat
     

  4. Eljátszani egy programot utólag: állatkertben, színházban voltatok.

  5. Betegségek, kórház

  6. Nemsokára óvódába, iskolába megy
    Sokat segíthet ez a téma még az ovikezdés, iskolakezdés előtt, így közelebb hozhatod hozzá, milyen is lesz az ovis, iskolás élete.

  7. Rossz a gyerek? Rúg, harap, szófogadatlan?
    Sokat segít egy-egy nehezebb helyzet megértésében, még nekünk szülőknek is, ha eljátszunk olyan helyzeteket, amik örökös veszekedésforrások.

  8. Rosszat álmodtam
    3-4 éves kora között a lányom sokszor kelt sírva, hogy rosszat álmodott. Így volt, hogy a plüssmacik is rosszat álmodtak…

Ha legközelebb együtt játszotok a plüssállatokkal, akkor jusson eszedbe, hogy te most valami nagyon fontosat tanítasz a gyermekednek. Egy ilyen közös játékkal segítesz neki okos, boldog felnőtté válni!

Tartalmas időtöltést!

Eszti

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: