Új rovat: Ti kérdeztétek | baniko műhelye

Új rovat: Ti kérdeztétek

Mostanában több kérdés is érkezett hozzám a babázással, ill. a mesékkel, a meséléssel kapcsolatban. Ezért úgy gondoltam, hogy létrehozok egy új rovatot, a "Ti kérdeztétek"-et. Ebben fogok vagy én saját magam vagy pedig egy szakember válaszolni a feltett kérdésekre, remélve, hogy más anyukákat is érdekel a válasz. Úgyhogy, ha kérdésetek van, vagy tanácsot szeretnétek, írjatok bátran a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre. :-) Ma három, meséléssel kapcsolatos kérdésre keresem a választ Nezvál Eszter meseterapeuta segítségével.

 

Mikortól, hány hónapos, éves kortól érdemes bevezetni az esti rutinba a mesélést?

Már születésétől kezdve lehet álomba kísérni a gyermeket, eleinte egy altatódallal, mondókával. Egy, másfél éves kortól már lehet neki pár mondatos „mesében” összefoglalni a napját. Hagyatkozzon a szülő nyugodtan az érzéseire, minden gyermek más, máshogy, máskor igényli majd a mesét, de ha odafigyelnek rá, könnyedén ki tudják alakítani a saját bensőséges esti szertartásukat.

 

A kislányomnak már egy hete ugyanazt a mesét kell olvasni. Miért van ez?

Lehet, hogy egyszerűen csak tetszik neki az a történet, és szeretné újra és újra hallani. Biztonságot nyújthat, hogy tudja, kik a szereplők, mi fog történni. Az is lehet, hogy valami olyan élményt hozott felszínre a mese, amit fel kell dolgoznia, és ebben segít neki. Ez nem feltétlenül tudatos, és nincs más teendőnk, mint újra és újra elmesélni neki az adott történetet, ameddig kéri.

 

Jó-e az, ha beleszövöm a mesébe a kisfiamat, és ő lesz a mese főszereplője?

Igen. A gyerekek, főleg a kisebbek, nagyon szeretik, ha egy történet róluk szól, ha felismerik azokat a külső és belső tulajdonságokat, ami a sajátjuk, azokat a helyzeteket, amik velük történtek, azokat a helyszíneket, ahol már jártak. Nem is kell, hogy név szerint ő szerepeljen benne, könnyen tud azonosulni, legyen akár emberi alakban, akár állatmese hőse. Mi felnőttek is így működünk, magunkat véljük felfedezni egy-egy történetben, mindegy, hogy mesét, könyvet, vagy filmet említek.

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: