A mesék varázslatos világa

"Hol volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy rozoga, kidőlt-bedőlt kutyaól. Egy népes kutyacsalád lakta, nemes fajta volt az anya, nemes az apa is, sok szép kiskutyájuk született. Egy elhagyott tanyán éltek, ahol régen nagy gazdaság működött, de mostanra kiürült a magtár, az istálló, üresen porosodtak az ólak, s az emberek is elköltöztek jó ideje. Szépen éldegéltek, mígnem olyan sokan lettek, hogy kicsi lett a ház, és élelmet is alig találtak a környéken.

A kiskutyák között volt egy, a legkisebb, aki ahogy cseperedett, mind jobban különbözött a többitől. Apró gombszemei nem voltak egyformák, az egyik kisebb volt, a másik nagyobb, ráadásul még egy nagy folt is éktelenkedett rajta. Kajlának hívták, hisz a jobb füle álmosan lekonyult, a bal pedig úgy meredt az égnek, mintha mindig éberen figyelne.” (Részlet Nezvál Eszter: Kajla világgá megy c. meséjéből)

Így kezdődik annak az öt részből álló mesesorozatnak az eleje, melyben Kajla a szeleburdi, kíváncsi kiskutya elindul világgá. Kalandozásai során újabb és újabb szereplőkkel ismerkedhetünk meg mi is. No de ne szaladjunk ennyire előre.


Aki a meséimet írja - Nezvál Eszter

2015 tavaszán egy vállalkozónői képzésen találkoztam Nezvál Eszter meseterapeutával. Amikor meghallottam, hogy mesékkel foglalkozik, egyből tudtam, hogy a mi útjaink egyszer még keresztezik egymást. Gombszemű állatkáim megszületésekor azonban már nem is volt kérdés, hogy kit kérek fel a hozzájuk tartozó mesék megírására, hiszen a játék és a mese szorosan összekapcsolódik egymással.

„A gyermekkornak két tündérvilága van: a cselekvés síkján a játék, szellemi síkon a mese”. (Hermann Alice, 1979)

 

Eszter pedig örömmel vállalta a feladatot, hiszem még ma is, három gyermekes anyukaként is a mesék világában él. A mesék fontos szerepet töltenek be az életünkben. Nemcsak szórakoztatnak, hanem nevelnek, formálnak Bennünket. Rendkívül hasznosak és nélkülözhetetlenek a kisgyermekek fejlődése szempontjából, hiszen ezek segítségével gazdagodik fantáziájuk, szókincsük, a mese szereplőivel azonosulva átélhetnek különböző helyzeteket, feloldhatják a bennük felgyűlt feszültséget.

Így tehát a játék és a mese szeretetéből születtek meg az állatkáimhoz tartozó mesék. Minden mesének más a mondanivalója, de egy-egy ponton összekapcsolódnak. Külön-külön is kerek egész történetet alkotnak, élmény őket olvasni, hallgatni, de egybefüggő, több részes meseként is felfoghatóak.

Amikor egy kisgyermek új plüssállatot kap, játszani kezd vele, barátként kezeli, elnevezi. Így tettünk mi is. Vannak olyan állatok, amiknek mi adtunk nevet, és vannak olyanok, amelyeknek Ti Olvasók. Innen indult az ötlet, hogy mindegyiknek legyen egy saját története, ami személyessé teszi, közelebb hozza őket egymáshoz, amiből kiindulhat az ismerkedés, és a játék. A szülőknek is könnyebbség lehet, hogy egy adott történetből kiindulva lehet tovább bodorítani a mese fonalát, hiszen a fejből mesélés, a cselekmény kitalálása sokaknak nehézséget okoz. Később, miután rájönnek, nem is olyan ördöngősség ez, nagyon megszeretik a felnőttek is ezt a hasznos és vidám együtt töltött időt. A történetek révén pedig könnyebben kötődnek a kis állatokhoz a gyerekek, ami segíthet az óvodai elválásnál, az esti elalvás előtti ceremóniában, vagy bárhol, ahol tovább élhet a mese, ahová a gyermek a kedvencet magával viszi, akár orvosi rendelőbe, nyaralni, vagy a nagyszülőkhöz.

Nagy örömömre tavaly megjelent nyomtatásban is az első mese, férjem illusztrációival díszítve.

Jövőbeni terveim között szerepel a mesefüzetek folytatása vagy pedig a mesék "összefűzése" mesekönyv formájában.


A mesék szereplői:

Minden állatnak megvan a saját egyénisége, jellegzetes figurája, de a másoktól eltérő külsejükben mégis hasonlítanak egymásra. Az öt részes mesesorozatomban az alábbi állatokkal ismerkedhetsz meg:

Kajla, a kiskutya

Egy népes kutyacsalád legkisebb tagjaként látta meg a napvilágot. Nevét álmosan lekonyuló jobb füléről kapta, és a szemei sem voltak teljesen egyformák. Mindenre kíváncsi, néha kissé szeleburdi, és nagyon szeret játszani. Egy nap elindul világot látni, számos kalandban lesz része, és természetesen új barátokra is lel. Kíváncsi vagy, hogyan tesz szert a varázslatos csontra, az ördögtövisre, és mit lát, ha belenéz egy mézeskalács szín tükrébe? Akkor gyere és kalandozz velünk a mesék útján!

 

Drazsé, a nyuszi

Drazsé egy talpraesett, vidám, rendkívül szorgalmas, könnyen barátkozó, segítőkész nyuszi. Saját répaültetvényén dolgozik, és épp vásárba indul répáival, mikor szó szerint összeütközik Kajlával, a kiskutyával. Pakolás és a vásárba menet összebarátkoznak. A meséből az is kiderül, hogy miben segített Drazsé Kajlának, és mit ajándékoztak egymásnak barátságuk jeléül a mese végén.

 

Pamacs, a kiscica

Pamacs egy igen óvatos, félénk kiscica, aki nem szereti a hangos zajokat, és mindentől megijed, főleg a munkagépektől. (Ezt a karaktert akár a lányomról is mintázhatta volna Eszter.) Egy nap félelmében elszökik otthonról. Menekülése közben megismerkedik Borzassal, a bagollyal és Drazséval, a szorgalmas, jószívű nyuszival. Vajon a mese végére sikerül Pamacsnak legyőznie félelmét? Iratkozz fel a mesesorozatra, és megtudod!

 

Borzas, a bagoly

Borzas, a bagoly mesesorozatom mellékszereplője. Éjszakai őrhelye Drazsé, a nyuszi répaültetvényén magasodik, egy óriási égig érő fa tetején. Innen szemléli és vigyázza az egész környéket.

Kurutty, a béka

Kurutty egy kedves természetű, barátságos kisbéka, aki mindenkivel jó kapcsolatot ápol. Emellett rendkívül jó időjós is. Gyakran meglátogatják barátai, csak hogy egy jót beszélgessenek. Egy nap azonban üresen áll a tó vizében magasodó sziklája. Barátai azonnal a keresésére indulnak.

 


Az öt részes mesesorozatban - melyre itt tudsz feliratkozni - az alábbi állatokkal ismerkedhetsz meg:

1. rész: Kajla világgá megy (főszereplő: Kajla, a kutya)

2. rész: Vásári kaland (főszereplő: Drazsé, a nyuszi)

3. rész: Az aranyhalacska (főszereplő: Pamacs, a macska)

4. rész: Az időjós (főszereplő: Kurutty, a béka)

5. befejező rész: Répafesztivál.

Örömmel és mosollyal teli mesélést kívánok!