Termékek Menü
0
   
Itt jársz: > >

Rólam

Ha még nem találkoztunk volna, engedd meg, hogy bemutatkozzam. Bakonyi Anikó , textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének megálmodója és megalapítója . Műhelyemben egyedi, kézműves textiljátékok - többek között babaruhák, plüssállatok - kelnek életre. Emellett azon anyukákra, nagymamákra, varrni szerető személyekre is gondoltam, akik inkább maguk készítenék el az ajándékba szánt textiljátékot: nekik letölthető szabásmintákat és anyagcsomagokat kínálok.

Minden az anyagokkal és a színekkel kezdődött. Fiam születésekor szerettem bele a patchworkbe és az amerikai designer textilekbe. Ez a szerelem azóta is tart, s végül- a kislányom születése után - a babaruhák - később a plüssállatok - varrásában teljesedett ki.

A műhely ötlete 2012. elejére nyúlik vissza. Bogi lányom akkor kapta meg harmadik születésnapjára és karácsonyra élete első két babáját: egy Barbie-t és egy Götz babát. Akkoriban még szöszke haja volt, így igyekeztünk Götz babából is olyat választani, ami egy picit hasonlít rá. Gondoltam, hogy bár önmagában a baba is jó ajándék és játék, de még jobb lenne, ha öltöztetni is lehetne őket. Először a boltok polcain néztem körül, de nem találtam az ízlésemnek megfelelő babaruhát. Mivel kreatív-alkotó család vagyunk - férjem illusztrátor - igyekszünk odafigyelni arra, hogy gyerekeink jó minőségű alapanyagokból, igényesen elkészített játékokkal, könyvekkel találkozzanak.

Az első pár évben a gyerekeimet márkás second-hand ruhákba öltöztettem, mert már akkor is kedveltem a színes, vidám, jó minőségű külföldi gyerekruhákat. Főbb beszerzési forrásom egy hazai aukciós portál volt, s ez adta az ötletet, hogy itt is körülnézzek babaruha ügyben. Találtam is egy lelkes, varrni szerető lányt, akitől rendeltem pár egyedi szoknyát és felsőt. A Götz babával már bajban voltam, mert neki csak mackóra való ruhát sikerült beszereznem, s azt alakítottam át megfelelő méretűre. Nem sokkal ezután jött a felismerés, hogy ilyet akár én is tudnék varrni! S bizony, valljuk be őszintén, hányszor halljuk kézművesként ugyanezt a mondatot! Hálás vagyok azonban mind a mai napig ezért a pár darab babaruháért, mert ezek adták az ötletet, inspirációt műhelyem elindításához. És így született meg egy hideg, januári napon a műhely ötlete: egyedi, saját készítésű, ízléses és igényes megvarrt, minőségi babaruhákat fogok varrni és kötni . Azóta pedig már szintén saját tervezésű plüssállatok is csatlakoztak hozzájuk.

Az amerikai designer anyagokkal, amikből javarészt készítem babaruháimat, textiljátékaimat még a fiam születése előtt, 2006-ban találkoztam. Akkoriban a patchwork és a keresztszemes hímzés iránt érdeklődtem, s rengeteg gyerekszobai kiegészítőt készítettem - hímeztem és varrtam. Ekkor botlottam bele Békásmegyeren egy nagyszerű kézimunka-foltvarró üzletbe, ahol természetesen árultak egyszínű és mintás designer textíliákat is. Szerelem volt első látásra! Innentől kezdve „gyűjtögető életmódot” folytattam, ill. folytatok az anyagok terén. Bárhol járok/jártam, s látok/láttam egy gyönyörű, színes, jó minőségű anyagot, muszáj volt vennem belőle. Így mára sok szép, színes, pamut kellme áll a rendelkezésemre. Persze a lelkesedésem azóta sem csökkent, sőt!

Kezdetben ingyenesen letölthető szabásmintákból készítettem lányomnak a babaruhákat. Mivel szeretek fejlődni, nyitott vagyok az újra, folyamatosan képzem magam szakmailag is, ezért ma már saját magam is tudok szabásmintát szerkeszteni rájuk. 2015. nyarán pedig letettem a textiljáték-készítői vizsgát is Székesfehérváron, a  Jenka Stílusiskolában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babaruháimat

  • a szemet-lelket gyönyörködtető színvilág,
  • magas- és prémium minőségű, 100% pamut alapanyagok,
  • az egyszerű vonalvezetés,
  • igényes összeállítás,
  • könnyű kezelhetőség (ruhák hátán tépőzár található) jellemzi.

Ragasztót és felvasalható elemeket biztonsági okokból nem használok.

A babaruhák mellett egyéb textiljátékok elkészítését is szívesen vállalom. Ha Te is szeretnél egy rongybabát vagy egy állatot, írd le mit szeretnél, mi az elképzelésed, s küldd el az alábbi e-mail címre, hogy megbeszéljük a részleteket:

kapcsolat@baniko.hu

Örömmel és mosollyal teli játékot kívánok!

B.Aniko