A legszínesebb ajándék nem csak gyerekeknek

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének megálmodója; a színek és a designer kelmék szerelmese. Budapesten élek két iskolás gyermekemmel és grafikus férjemmel. Szerencsésnek tartom magam, amiért a munkám egyben a hobbim és az életem is.

Műhelyemben vidám, színes, saját tervezésű cuki plüssfigurákat, ujjbábokat és hozzájuk tartozó meséket, kiegészítőket keltek életre egyedi igényekre szabva olyan szülőknek, felnőtteknek, akik szeretnének igényes, minőségi, nem tucat ajándékkal kedveskedni szeretteiknek, ismerőseiknek vagy akár saját maguknak. Termékeinket az egyszerű vonalvezetés jellemzi, a hangsúlyt inkább a színekre, a gondosan kiválogatott minőségi alapanyagokra és az igényes kivitelezésre helyezzük.

 

Minden az anyagokkal és a színekkel kezdődött...

... 2006-ban kisfiam születésekor. Sok más anyukához hasonlóan én is szerettem volna szebbé varázsolni Szabi szobáját saját készítésű alkotásokkal, és vásárlásaink során is arra törekedtünk, hogy igényes és minőségi játékok és termékek kerüljenek a szobájába, mivel mindenből a legjobbat szerettük volna adni neki. Férjem illusztrátor, grafikus, így például könyvből is csak olyat vettünk, illetve veszünk meg, ami szépen, ízlésesen van illusztrálva, hiszen rajtunk szülőkön múlik, hogy milyen ízlésvilágot mutatunk gyermekeinknek.

Szabi születésekor a patchwork és a keresztszemes hímzés érdekelt, de hamar szembesültem azzal, hogy a hazai méteráru üzletekben nem lehetett kapni igényes és szép anyagokat. Szerencsére belebotlottam Békásmegyeren egy nagyszerű kézimunka-foltvarró üzletbe, ahol már akkor is árultak egyszínű és mintás dizájner textíliákat. Ez a fogalom számomra akkor még ismeretlen volt, de egyből beléjük szerettem: csodás, élénk színek; pihe-puha tapintás; vidám minták! Annyit már akkor sikerült kiderítenem, hogy Amerikából vagy Japánból érkeznek ezek a csodák. 

Az első időkben nem is vásároltam sokat, inkább csak előre vágott „darabkákat”, ún. fat quater-eket, és ezekből készítettem párnákat, takarókat, fejvédőket keresztszemes hímzéssel kombinálva. Időközben a szerelemből gyűjtögető szenvedély is lett. Jártamban-keltemben bárhol láttam egy gyönyörű designer anyagot, "pár centit" muszáj volt vásárolnom belőle. Így az elmúlt közel 11 év során rengeteg textilt vásároltam, és vásárolok folyamatosan. Szép lassan megismertem a pamutvásznak gyártóit, tervezőit is, és ma már megvannak a kedvenc textilmanufaktúráim is. Persze a meseszép anyagok iránti lelkesedésem és szerelmem azóta sem csökkent, sőt! Bogi lányom születése után először a játék babaruhavarrásban teljesedett ki.