Természetes tojásfestő növények | baniko műhelye

Természetes tojásfestő növények

Pár évvel ezelőtt egy korábbi bejegyzésemben már írtam a természetes tojásfestő növényekről. Idén viszont úgy döntöttem, hogy ki is fogjuk próbálni a gyerekekkel már csak a húsvéti mesém apropóján is. Azt még nem tudom megmondani, hogy lesznek-e ilyen szép színű tojásaink, mint a nyitóképen szerepel, de vasárnap kiderül. Mindenesetre már beszereztem lilakáposztát  - meg is fogta az ujjamat, vettem őrölt kurkumát és gyűjtögetjük a vöröshagyma héját is. De az is elképzelhető, hogy a kávét is kipróbáljuk.

Régebben nemcsak kelmét festettek növényekkel, hanem tojásokat is. A tojások festésére legtöbbször az előző évben begyűjtött növények virágát, levelét használták fel vagy a ház körül található gyümölcsöket, zöldségeket.

Természetes tojásfestő növények a háztartásban

Forrás: Pinterest

Mire figyelj a tojásfestés előtt?

  • Mosd meg a tojásokat, hogy ne maradjanak rajta zsíros felületek, mert azt a festék nem fogja be.
  • A fehér tojásokat szebben megfogja a festőlé, mint a barnát. Ha nem tudsz vagy akarsz beszerezni fehér tojást, saját magad is kifehérítheted.
  • Berzseléssel (valamilyen szép levelet - pl. petrezselyem - nedvesen a tojásra simítasz, majd nejonharisnyát szorosan ráfogsz és rákötsz, ezután pedig mehet a festőlébe) szebb tojásokat alkothatsz.
  • Minél hosszabb ideig hagyod a tojást a festőlében, annál sötétebb színe lesz.
  • Sajnos ennél a módszernél érdemesebb főtt tojást, és nem kifúrt tojást használni, mert több órát is hagyni kell állni a tojásokat a színezékben. A tojást festheted hidegen vagy melegen is. Az első esetben nyersen teszed bele a kihűlt, leszűrt festőlébe, a másodikban viszont a festőlével együtt főzöd meg a tojást is.
  • A szín rögzítéséhez ecet és egy kis só is szükséges. Ha olvastad a korábbi cikkemet, akkor tudod, hogy a kelmék festésénél is használtak timsót, rézgálicot vagy vas...-t. Figyelem! Ha a festett tojásokat utána szeretnéd megenni, akkor ne használj vegyszereket!

Hogyan készíts festőlevet?

Egy liter vizet 2 evőkanál ecettel és egy kis sóval forralj fel, majd tedd bele a festőnövényeket (káposzta, hagymahéj, cékla stb.). Takarék lángon 30 percig főzd. Miután kihűlt, szűrd le és máris mehet bele a tojás.

Melyek a legismertebb tojásfestő növények és milyen színűre festik a tojásokat?

Vöröses-piros

Legismertebb és legkedveltebb a lila- vagy vöröshagyma héja. Ha ezt szeretnéd használni, kezdd el időben a gyűjtögetést. Bogiék a suliban kipróbáltak a vöröshagymahéjas festést, és gyönyörű piros tojásokat kaptak. Igaz ők délelőtt megfestették és egész éjszaka hagyták állni a festőlében.

vöröshagyma, mint tojásfestő növény

Forrás: Vitaminszalon

Ide sorolják még a céklát is, de arról azt olvastam, hogy főzés közben kifakul a cékla színe, és nem lesz szép piros. Viszont most az jutott eszembe, hogy érdemes lenne kipróbálni az ecetes cékla levét. Annak gyönyörű színe van.

És én még elgondolkodtam, hogy a gránátalma leve vajon mennyire alkalmas a festésre? Télen rengeteg gránátalmát ettünk, és pucolásnál mindig megfogta a kezem a leve.

Sárga

Én nagyon kíváncsi vagyok a kurkumára, ami eredetileg egy Dél-, Dél-Kelet Ázsiából származó fűszer- és gyógynövény. Ma már a trópusokon is termesztik. Külsőleg nagyon hasonlít a gyömbérre, a festékanyaga a kurkumin.

Kurkuma a sárga tojáshoz

Forrás: Egészségkalauz

Érdemes még kipróbálni a sárgarépát vagy a sáfrányt is.

Kék, Lila

Én egy fej lilakáposztát vettem erre a célra. Szép lila tojásokat szeretnék. :-) De az áfonyával vagy bodzabogyóval is festhetünk.

Lilakáposzta, mint tojásfestő növény

Forrás: Vitaminszalon

 

Zöld

A spenótot, a petrezselymet és a csalánt említhetjük itt meg.

Ha a festett tojásokat meg is szeretnéd enni, akkor a festés után mindenképp tedd hűtőbe! Ha locsólónak szánod, akkor érdemes egy kis zsírral bekenni száradás után, hogy szép fényes legyen.

Ha megszáradtak a tojások, keress egy szép fonott kosarat, tegyél bele füvet vagy valamilyen zöld krepp-papírt, selyempapírt és tedd bele a tojásokat is.

Most már jöhetnek a locsolók! Ha elkészültünk a saját tojásainkkal, megmutatom. Ha neked is van kedved megmutatni a sajátaidat, küldj egy fotót róla a kapcsolat@baniko.hu címre.

Örömmel és mosollyal teli festegetést kívánok!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot és oszt meg ismerőseiddel, barátaiddal is!

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás

Szólj hozzá!

Üdvözöllek műhelyemben!

Portréfotó Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó textiljáték-készítő vagyok, a baniko műhelyének tulajdonosa és megálmodója, a designer textilek szerelmese. Ezekből a csodás anyagokból varrok vidám, színes, cuki ajándékokat (pl. plüssfigurákat, dekorációs termékeket) bármilyen alkalomra, legyen az szülinap, karácsony, húsvét, babalátogatás, esküvő vagy épp ballagás.

Blogomban többek között a babázásról, játékokról, textiljáték-készítésről, vállalkozóvá válásom rögös útjáról, valamint egyéb gyerekneveléssel, mesékkel, meseterápiával kapcsolatos témákról is olvashatsz. Ha pedig ezekkel kapcsolatos kérdésed van, írj nekem a kapcsolat@baniko.hu e-mail címre.
Örömmel és mosollyal teli alkotást és ajándékozást kívánok!


ITT TALÁLKOZHATSZ VELEM

Jelenleg személyesen nem tudunk találkozni piacokon, vásárokon.

Kategóriák

Címkék

Kövess a Facebookon is!

Kövess Instagramon!

További képes inspirációk

Már itt is megtalálsz: